Fiscaal vertegenwoordiger

Anne Laureyns (Portilog)

Beperk uw hoofdelijke aansprakelijkheid

Doelstelling

Recent kregen een aantal expediteurs en douaneagenten die voor buitenlandse ondernemingen als fiscaal vertegenwoordiger waren opgetreden controle van de BBI. Zij kregen een rekening voor de buitenlandse btw die door de klant in de lidstaat van bestemming niet werd voldaan, plus een hoge boete. Ze hadden alle procedures correct toegepast en handelden wat betreft hun klant te goeder trouw ....

Om deze onzekerheid te counteren, heeft de expediteursvereniging VEA/CEB vorig jaar samen met de btw-administratie een sectorakkoord afgesloten. Mits de voorwaarden van dit akkoord (btw-beslissing) worden nageleefd zal door de bevoegde fiscale administratie de aansprakelijkheid in hoofde van de fiscaal vertegenwoordiger in principe niet worden ingeroepen.

Verder werd in het akkoord ook verduidelijkt hoe een intracommunautaire levering moet worden aangetoond. Zo heeft de btw-administratie voor onder meer EXWORKS zendingen een aantal alternatieve bewijsstukken gedefinieerd in geval het vervoersdocument door de fiscaal vertegenwoordiger niet kan worden bemachtigd.

Door bij een btw-controle de juiste bewijsstukken voor te leggen, vermijdt u enorme boetes.

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding bekijkt u de verplichtingen en verantwoordelijkheden van een fiscale vertegenwoordiger en zoomt u in op het afgesloten sectorakkoord en de gevolgen ervan. De informatie krijgt u uit eerste hand. De docente zat mee aan de onderhandelingstafel van het sectorakkoord.

Doelgroep

Medewerkers financiële afdeling, logistiek, douane, fiscalisten, bedrijfsjuristen en verantwoordelijken, dienstverleners fiscale vertegenwoordiging.

Programma

Voormiddag

Btw-registratie mogelijkheden in BelgiëGlobale btw-nummers 796.5 en 796.6Het sectorakkoord in detail

Namiddag

Opmaak facturen en btw nota'sHet aan- en verkoop journaalDe btw aangifteDe intracommunautaire listingDe jaarlijkse klantenlistingIntrastat

Duur

De opleiding bestaat uit 1 sessie, van 9.00 tot 17.00 uur.

Meer info: http://www.portilog.be/opleidingen/fiscaal-vertegenwoordiger/

Datum: 
donderdag, januari 18, 2018 - 09:00 - 17:00
Prijs: 
€ 460
Organisator: 
Portilog
Sprekers: 
Stefanie Dreher
Locatie:
Brouwersvliet 33
CEPA
2000
Antwerpen
Belgium
Javascript is required to view this map.
Contactgegevens:

Projectmedewerker: Marjan Lauwers

03 205 18 85
marjan.lauwers@po…

Webdesign Desk02