Opslag van niet-Unie goederen (vroegere douane-entrepots)

Anne Laureyns (Portilog)

Voor een best practice in warehouse management

Doel

Goederen die vanuit derde landen in de Europese Unie worden ingevoerd, worden in afwachting van hun definitieve bestemming meestal tijdelijk opgeslagen. Vaak worden zij zelfs naar verschillende locaties overgebracht, soms om opnieuw te worden verpakt, soms om kleine behandelingen te ondergaan alvorens in de distributie te belanden.

Voor goederen geplaatst onder ruimte voor tijdelijke opslag (RTO) of de regeling douane-entrepot ontstaat er geen douaneschuld. De betaling van invoerrechten en btw kan dus uitgesteld en verlegd worden tot het moment dat de goederen op de markt worden gebracht.

Sinds de invoering van het Douanewetboek van de Unie is de procedure bij opslag van niet-Unie goederen grondig herwerkt. Zo is bijvoorbeeld overbrenging tussen RTO's mogelijk gemaakt, zijn de douane-entrepots nu ook open voor e-commerce en is equivalentie van goederen toegelaten.

Kiest u voor uw warehouse-management voor de 'best practice'? Dan is goede kennis van de verschillende mogelijkheden volgens de nieuwe wetgeving en de overgangsbepalingen een absolute must.

Aan de hand van voorbeelden toetst de lesgever de gewijzigde wetgeving aan de praktijk zodat u deze gemakkelijker naar uw eigen professionele situatie kunt vertalen. Een aansluitende workshop leert u de mogelijkheden van de opslag van niet-Unie goederen in praktijk te ontdekken.

Deze cursus geeft u:

Informatie over de op te volgen procedures bij inslag, uitslag en het overbrengen van niet-Unie goederen;Een overzicht van de verschillende types douane-entrepot en hun plaats in de goederenstroom;Inzicht in de verantwoordelijkheid van iedere partij die niet-Unie goederen opslaat;Mogelijkheden van behandeling van goederen onder de regeling douane-entrepot;De mogelijkheid de voordelen en risico's tegen elkaar af te wegen en eventuele risico's te borgen.

Doelgroep

Voor iedereen die in de logistieke sector verantwoordelijk is voor de douanetechnische opvolging van de goederenstroom en de distributie van ingevoerde goederen in de Europese Unie.

Vereiste kennis

Een minimale kennis van de douanewetgeving en douaneprocedures is noodzakelijk.
Het voorafgaand volgen van de cursus Initiatie Douane en Accijnzen en/of Assistent Douane en Accijnzen/Hulpdeclarant is aan te bevelen.

Programma

Douanewetboek van de UnieBasiswetgevingDefinitiesVerantwoordelijkheden

VergunningenPlaatsing van goederen onder de regelingVoorraadbeheerToegelaten handelingen, equivalentie, e-commerceOverbrengingBeëindigen en aanzuivering van de regelingWorkshop met toetsing aan praktische casussen

Duur

De opleiding bestaat uit 1 sessie van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Datum: 
donderdag, december 7, 2017 - 09:00 - 17:00
Prijs: 
€ 460
Organisator: 
Portilog
Sprekers: 
Michael Van Giel
Locatie:
Brouwersvliet 33
CEPA
2000
Antwerpen
Belgium
Javascript is required to view this map.
Contactgegevens:

Projectmedewerker: Marjan Lauwers

03 205 18 85

marjan.lauwers@po…

Webdesign Desk02