Aantal aanwervingen eerste werknemer in januari bijna verdubbeld

Nicole Verstrepen
HR

In vergelijking met de januarimaand van 2015 hebben in januari 2016 dubbel zoveel ondernemers een eerste werknemer aangeworven. Dat maakt HR-dienstenleverancier SD Worx bekend. Dat ondernemers door de tax shift voortaan vrijgesteld zijn van patronale basisbijdragen voor een eerste aanwerving zit daar volgens SD Worx wellicht voor iets tussen, naast het gunstige economische klimaat.

“Tijdens de hele maand januari liep de mailbox vol vragen van ondernemers die overwegen om een eerste werknemer aan te werven en ook de telefoon stond niet stil. Elk jaar hebben we tijdens de eerste week van januari beduidend meer vragen over aanwervingen in vergelijking met de andere maanden – er zijn traditioneel gewoon meer aanwervingen aan het begin van het jaar. Maar dit jaar bleef het aantal aanvragen de hele maand januari pieken en ook de eerste week van februari is het erg druk”, zegt Jan Boden, Business Manager Divisie KMO bij SD Worx.

Heel wat ondernemers veronderstellen dat ze hun eerste werknemer volledig gratis, of toch zonder werkgeversbijdragen kunnen aanwerven, maar dat is te kort door de bocht. “Alleen het patronaal basispercentage wordt vrijgesteld, de bijzondere en sectorale patronale bijdragen blijven wel bestaan. Afhankelijk van het paritair comité waartoe het bedrijf behoort kan het verschil wel beduidend groot zijn”, stelt Geert Vermeir van het Juridisch Kenniscentrum bij SD Worx.

Webdesign Desk02