Afscheid van fatsoen?

Freddy Michiels
Obama.jpg(image/jpeg)
Obama en michelle.jpg(image/jpeg)

Ik heb altijd gedacht dat je bij een afscheid alleen emotioneel geraakt kon zijn wanneer de betrokkene overleed. Ik was in de war toen Frank Sinatra, Steve Jobs, Johan Cruyff ons bijvoorbeeld verlieten. Vandaag heb ik “de blues” omdat Barack en Michelle Obama het Witte Huis verlaten. Met hen verdwijnt op wereldniveau een deel van het fatsoenlijk gezag en gedrag dat ik graag uitgestraald zie.

Mensen in een leidende functie – zowel in de politiek, in de sport als in het bedrijfsleven – hebben een grote verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij. Zij hebben een voorbeeldfunctie, hun gedrag heeft gevolgen voor de manier waarop aanhangers zich gedragen.

Iedereen kan een leidinggevende functie ambiëren, zelfs uitoefenen. Wat heb je daar voor nodig? In de eerste plaats een duidelijke kijk op de zaak, een oplossingsgerichte aanpak en een sterke, eerlijk overkomende communicatie. Wat ook helpt is een goed voorkomen en een charismatische uitstraling. Dat laatste is vaak de meerwaarde die een zaak kan doen kantelen in de goede richting. Een leider mag nog gelijk hebben met zijn opvattingen en zijn aanpak, hij moet ook gelijk krijgen van zijn omgeving en zelfs van zijn tegenhangers. En dan speelt charisma – of het gebrek eraan – een belangrijke rol. En het zullen zeker niet Fernand Huts, Karel Anthonissen of Carl Huybrechts zijn – om slechts lukraak dezen te noemen – die mij hierin zullen tegenspreken.

Charisma hadden Michelle en Barack Obama in overvloed. Indien Obama een Europese president was geweest, dan was hij het idool van alle Europeanen geweest. In de Verenigde Staten kijkt men anders tegen de realiteit aan van het dagelijks leven. Ik zal in elk geval de hartverwarmende, verzoenende speeches missen van deze geboren redenaar. De manier waarop hij zijn gelijk, zijn wensen en zijn dromen naar buiten bracht waren fris, onverdacht en getuige van een zeer hoge emotionele intelligentie. Kortom, het tegenovergestelde van wat ons ongetwijfeld met zijn opvolgeer te wachten staat. De kans is groot dat het vertrek van Obama ook het vertrek wordt van fatsoen en overtuigende communicatie. De invoering van een despotisch beleid, vergelijkbaar met wat we kennen uit de communistische grootmachten, zal ongetwijfeld even wennen worden.

De machtsspelletjes zullen in 2017 anders gespeeld worden. Het gekibbel en het onbegrip voor standpunten van tegenstrevers, zal terrein winnen. We weten vanuit de ervaring in eigen land, hoe contraproductief gekibbel en fanatiek beschermingsgedrag kan zijn. Onze politici geven hierin overwegend het slechte voorbeeld.

Ik heb nu al heimwee nar Barack en Michèlle Obama die gedurende acht jaren symbool stonden voor een gelukkig gezin, smaakvol gedrag en wijze woorden, die met verstandig vuur uitgesproken werden op een manier die geen enkele beroepsacteur hen zou kunnen verbeteren. Hopelijk keren zij ooit terug in een functie die onze wereld beter kan maken. Of krijgen zij navolgers.

Freddy Michiels

Webdesign Desk02