Afscheid van twee grondleggers

Freddy Michiels
Mensen
Jobs-Ritchie.jpg(image/jpeg)

Oktober 2011 is een rouwmaand voor de oervaders van de moderne computers. Na Steve Jobs is nu ook Dennis Ritchie van ons heengegaan. Volgens experts was hij nog belangrijker dan Steve Jobs. Geen Apple-fan die daar mee akkoord zal gaan.

Steve Jobs 1955 – 2011

Op 5 oktober jl. overleed in Californië Steve Jobs. Hij was 56 jaar. Hij was al enkele jaren ziek en herstellen maar ondanks een geslaagde leveroperatie werd hij toch door de Big C geveld. Samen met zijn vriend Steve Wozniak vonden zij in 1976 de eerste Apple-computer uit. “Speelgoed,” zeiden de IBM-adepten. “You get what you see,” antwoordde Steve Jobs. Vijfendertig jaar later is Apple een wereldmerk met ongeziene uitstraling.

Ik kocht mijn eerste Apple in 1985, een Macintosh Classic met schijfjes die nauwelijks 570 K als geheugen hadden. Het werd pas een echte openbaring nadat ik bij toeval ook eens op een pc moest werken. In de loop der jaren innoveerde Steve Jobs onophoudelijk zowel inzake programmatuur maar mogelijk nog meer op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en design. De iMac die hij in 1998 voorstelde zorgde voor een schokgolf. Met de iPod veroorzaakte Steve Jobs (en zijn team natuurlijk) een revolutie op het gebied van muzikaal luistergebied. In 2007 volgde dan de iPhone, die telefonie en internet en nog zoveel meer in een handtoestel verzamelde. Apple had de banbliksems van Microsoft overleefd en zelfs overtroffen. De computer werd speelgoed en een dagelijks gebruiksvoorwerp.

Vorig jaar zette Steve Jobs de kroon op zijn werk door de iPad te lanceren, een toestel kleiner dan A4 en zo plat als een vijg, waarmee mobiele communicatie een speeltuig werd. Een toestel dat niemand echt nodig heeft maar dat door heel de wereld gekoesterd wordt. Lezen en raadplegen vanuit de hand was plots een normaliteit.

Niet alle innovaties die van Apple een wereldmerk gemaakt hebben – en die Nokia aan het wankelen bracht als marktleider – zijn louter en alleen de verdienste van Steve Jobs. Hij was wel het aangezicht dat de wereld charmeerde met zijn ongedwongen kleding en stijl en zijn charismatische uitstraling tijdens toespraken en lezingen waarvoor altijd te weinig plaatsen beschikbaar waren. Hij heeft met zijn team van techneuten en designers van een ingewikkelde, technische materie inderdaad speelgoed gemaakt. De waardering van het publiek nam magische vormen aan. Ook na zijn dood vormden zich in de grote wereldsteden (New York, Londen,, Parijs) onoverzichtelijke rijen van fans die uit eerbetoon voor hun held, de laatste nieuwe versie van de iPad wilden kopen, ook al had die nauwelijks iets nieuws te bieden in vergelijking met wat reeds op de markt was. Maar de iPad 2 was het laatste kind van Steve Jobs en dat werd een relikwie. Er rust een zware last op de schouders van de erfgenamen van Steve Jobs en Apple.

Dennis Ritchie 1941 – 2011

Nauwelijks enkele dagen na het overlijden van Steve Jobs bereikte ons het bericht dat ook Dennis Ritchie overleden was op 8 oktober 2011 aan de gevolgen van een lange, slepende ziekte. Zijn naam heeft niet dezelfde weerklank als deze van Steve Jobs maar zijn belang voor de ontdekking van de computer kan nauwelijks onderschat worden. Samen met Brian Kernighen is hij één van de grondleggers van de programmeertaal C. Zijn boek “The C Programming Language” wordt door de techneuten en computerprogrammeurs beschouwd als de absolute bijbel . Hij ontwierp – samen met Ken Thompson – ook het besturingssysteem Unix, het systeem dat aan de basis ligt van het besturingssysteem van de Apple-computers, Mac OS X. Ook Android, het populaire besturingssysteem van Google voor smartphones, heeft zijn basis bij Unix.

Iedereen is het erover eens dat de moderne computerwereld er zonder de uitvindingen van Dennis Ritchie er helemaal anders zou uitzien. Hij kreeg hiervoor ook meerdere onderscheidingen: in 1983 de Turing Award en in 1996 uit handen van president Bill Clinton de National Medal of Technology, samen met zijn kompaan Ken Thompson.

Dennis Ritchie verrichtte zijn baanbrekend werk vanaf 1967 bij het Bell Labs Computing Sciences Research Center. Tot aan zijn pensionering in 2007 was hij hoofd van de Lucent Technologies System Software Research afdeling.

In tegenstelling tot Steve Jobs had Dennis Ritchie niet altijd het marketing- en communicatieapparaat achter zich om zijn uitvindingen de nodige commerciële weerklank te geven. Daarom noemen velen in de ICT-sector hem het vergeten genie omdat de commerciële eigenaars van zijn uitvindingen (AT&T, Novell, Sco) niet de power en de visie hadden om er een blijvend commercieel succes van te maken.

Webdesign Desk02