Bijna één op vijf Belgen vergeet bij vertrek huis af te sluiten

Redactie
Security & Safety
Inbreker.jpg(image/jpeg)

In veel gezinnen heerst er ‘s morgens een aangename drukte met een strak schema en dan durft men wel eens iets vergeten. Zo geeft één op twee Belgen toe dat ze bij het verlaten van de woning het vaakst het licht of de verwarming vergeten uit te doen. Nog eens bijna 1 op 5 sluit zijn woning niet goed af. Een gevaarlijk gegeven met de vakantieperiode in aantocht.

Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van iVox in opdracht van Somfy, marktleider op het gebied van huis-automatiseringsoplossingen voor het gemotoriseerd aansturen van onder andere rolluiken, binnen- en buitenzonwering, garagedeuren en hekken. In het onderzoek vroeg men aan een representatieve steekproef van 1.000 Belgen wat ze het vaakst vergeten wanneer ze ‘s morgens het huis verlaten.

We vergeten allemaal wel eens iets

Zo geeft 27 procent van de ondervraagden toe dat ze het vaakst de verwarming vergeten uit te zetten. Nog eens bijna een kwart van de ondervraagden (23 procent) laat het licht branden. De combinatie van beide conclusies maakt dat één op twee Belgen wel eens ongewenst te veel betaalt voor zijn verlichting of verwarming. Daarbovenop blijkt de Belg bij het afsluiten van de woning wel eens ‘iets’ over het hoofd te zien. Zo verklaart bijna één op vijf van de ondervraagden (19 procent) wel eens de garagepoort, tuinpoort, deuren of ramen af te sluiten. Toch verontrustende cijfers nu veel mensen hun woning achterlaten en op vakantie vertrekken. Tenslotte gaf nog 12 procent aan dat ze van alle hun ochtendtaken ‘de rolluiken optrekken’ het vaakst vergeten.

Opmerkelijk :

  • Mannen vergeten net iets meer
De onderzoekers pluisden de resultaten ook uit op basis van het geslacht. Hieruit blijkt dat mannen vaker iets vergeten dan vrouwen. Van de mannelijke ondervraagden geeft 14 procent toe dat ze de rolluiken weleens vergeten op te trekken (bij de vrouwen is dit slechts 10 procent). Ook met het afzetten van de verwarming springt hij slordiger om dan zij (28 procent ten opzichte van 25 procent).
  • Jongeren scoren slechter dan 55-plussers
Jongeren (groep < 34 jaar) zijn blijkbaar iets gehaaster dan ouderen (> 55 jaar) als ze hun woonst verlaten. Liefst 34 procent vergeet zijn verwarming af te zetten (tov 22 procent van de ouderen) en 16 procent laat de rolluiken beneden (tov 7 procent bij de ouderen). Bij het afsluiten van woning en eigendom is het echter net omgekeerd: slechts 15 procent van de jongeren durft dit te vergeten, terwijl 24 procent van de ouderen aangeeft dit het vaakst te vergeten.

Tot slot zocht het onderzoek naar het verschil tussen de twee taalgemeenschappen. Boven en onder de taalgrens is men over het algemeen even vergeetachtig. Het enige grote verschil is het licht: bijna 1 op vier van de Nederlandstaligen laat dit het vaakst aan, terwijl slechts 1 op 5 van de Franstaligen het licht laat branden.

TaHoma®
als geheugensteun

Wie regelmatig zaken vergeet als hij het huis verlaat, hoeft zich dankzij TaHoma® van Somfy geen zorgen meer te maken. Met deze interface kun je van overal ter wereld (vanaf je werk, van op vakantie, in de wagen, ..) je rolluiken en zonnescherm neerlaten, toegangspoorten afsluiten of je verwarming lager zetten. Je kan ook alle repetitieve acties automatiseren en in zogenaamde TaHoma-scenario's plaatsen waardoor je niet meer aan deze dagelijkse taken hoeft te denken. Het verhoogd meteen je comfort, je veiligheid, je vrijheid en je bespaart ook dure energie. TaHoma® wordt bestuurd via het internet. Zo kunt via je smartphone of tablet alle voorzieningen in je woning bedienen. De TaHoma-oplossing (box + abonnement) is heel toegankelijk qua prijs en onder andere te verkrijgen bij de Home Motion Experts, een geselecteerde groep Somfy dealers.

Info: hwww.somfy.be/nl-be/home/ontdek/home-motion/tahoma.html

Webdesign Desk02