De Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk

Redactie
Security & Safety

Tijdens de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk van 22 tot 26 oktober 2012 wordt aandacht gevraagd voor het belang van sterk leiderschap van managers in samenwerking met actieve participatie van werknemers.

Samen zorgen zij voor veiligere, gezondere en productievere werkplekken in Europa. Tijdens deze week, die wordt georganiseerd door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk en zijn partners, worden overal in Europa evenementen georganiseerd ter ondersteuning van de campagne voor een gezonde werkplek – Samen sterk voor preventie.

Het Belgische Focal Point organiseert ter gelegenheid van de Europese week een colloquium op maandag 22 oktober. Het doel van dit colloquium is een stand van zaken van de campagne op te maken en de Belgische campagnepartners voor te stellen: Prevent, navb-cnac Constructiv, Febelsafe, VC-CS, SPIE en Prebes. Daarnaast zal ook de participatieve aanpak van de risicoanalyse worden belicht en het belang worden aangetoond van goed leiderschap op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Bovendien zal de Belgische inzending worden bekendgemaakt voor de Europese Awards voor goede praktijken die in het voorjaar van 2013 zullen worden uitgereikt. Tijdens deze week organiseert Defensie ook opleidingsdagen voor assistenten in preventie waaraan zo’n 300 mensen zullen deelnemen.

“Veiligheid belangt ons allemaal aan”

Het succes van deze evenementen is niet verwonderlijk. "Veiligheid en gezondheid op het werk is een zaak die ons allemaal aangaat. Door samen te werken kunnen we successen boeken op dit terrein", aldus dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA. "Een sprekend voorbeeld van hoe goed dingen kunnen gaan wanneer werkgevers en werknemers de handen  in elkaar slaan, is de recente bouw van het Olympisch Park in Londen voor de Spelen van 2012 – het grootste bouwproject in Europa, waaraan zo'n 36 000 mensen hebben meegewerkt. Bij dit project zijn – voor het eerst tijdens de bouw van een Olympisch stadion – dodelijke ongelukken uitgebleven en dat is te danken aan sterk leiderschap, duidelijke communicatielijnen en een grote inzet van personeel en partners voor gezondheid en veiligheid", vult zij aan. Ter ondersteuning van de campagne heeft EU-OSHA twee handleidingen geproduceerd over leiderschap van het management en participatie van werknemers op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk.

Handige handleidingen en lancering iPad-applicatie

"Leiderschap van het management op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk – een handleiding" geeft bedrijfsleiders praktische informatie over de manier waarop veiligheid en gezondheid kunnen worden verbeterd door doelstreffend leiderschap, het betrekken van werknemers bij het beleid op dit gebied en een continue evaluatie en verbetering.
De handleiding voor werknemersparticipatie op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk laat zien hoe werknemers hun kennis kunnen gebruiken om actief samen te werken met managers voor de verbetering van de veiligheid en gezondheid op het werk. De handleiding geeft een overzicht van de taken, verantwoordelijkheden en wettelijke verplichtingen van werknemers, werknemersvertegenwoordigers en werkgevers.

Webdesign Desk02