DTZ onderzocht de nabije toekomst van het bedrijfsvastgoed

Freddy Michiels
Bedrijfsvastgoed & Immo
03A39587

In haar jaarlijkse vooruitblik heeft DTZ de nationale en internationale vastgoedmarkt tegen het licht gehouden. Overal in Europa – aldus dit rapport – profiteren huurders in 2014-2015 van kostenstijgingen voor gebruik dat gemiddeld lager ligt dan de inflatie. Toch stijgen de gemiddelde huurprijzen waarschijnlijk sneller dan die van de toplocaties. Ze maken een inhaalbeweging tegenover hun historisch dieptepunt. De Antwerpse regio wordt duidelijk gestraft door de aangroeiende immobiliteit.

Er is weinig ruimte voor efficiënter gebruik van het vastgoed in de grote markten. Alleen een beperkt aantal kleinere markten koppelt hoge productiviteit aan lage kostprijs. Huurders moeten dus doortastend op zoek gaan naar operationele flexibiliteit. DTZ voorspelt dat de gemiddelde en secundaire huurprijzen tegen 2016 sneller zullen stijgen dan die voor gebouwen van topkwaliteit.

De “immobiliteit” drukt op de kantoren-markt in Antwerpen en Mechelen

Binnen Europa zijn er tussen de markten wel grote verschillen in betaalbaarheid. De betaalbaarste markt is deze met de laagste kostprijs per outputeenheid. In de toekomst verwacht DTZ dat ondernemingen bij expansie vooral op zoek zullen gaan naar de meest betaalbare markten.

In eigen land is Brussel vanzelfsprekend nog altijd de sterkste markt voor bedrijfsvastgoed in ons land, maar moest toch 5% inleveren in vergelijking met 2012. Toch blijft het de belangrijkste kantorenmarkt van het land met meer dan 13 miljoen vierkante meter kantoorruimte waarvan er in 2013 zowat 400.000 van eigenaar/huurder veranderde.

Antwerpen is de tweede belangrijkste regio voor bedrijfsvastgoed, met 165.000 vierkante meter kantoorvastgoed verhandeld in 2013. Maar deze regio kampt met structurele problemen. De vaak grote onbereikbaarheid van Antwerpen speelt niet alleen de transportsector parten maar duidelijk ook de vastgoedsector. Maar hiervan is ondertussen iedereen op de hoogte behalve degene de voor de oplossing moeten zorgen. Antwerpen is een schitterende locatie met internationale bedrijvigheid in vele sectoren maar de verkeerssituatie schrikt vermogende investeerders af. DTZ stelt vast dat de belangstelling van de ondernemingen om zich in de provincie Antwerpen te vestigen, sterk bijgestuurd wordt. Voor kleinere oppervlaken genieten kleinere steden als St. Niklaas, Aalst en Herentals bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur bij de kmo’s, precies omwille de bereikbaarheid.

In Antwerpen leverde de kantoorvastgoedmarkt 40% en in Mechelen zelfs 70% in, terwijl de belangstelling voor de kantorenmarkt in Gent met 105% steeg. Het zijn statistieken die tot nadenken stemmen. Info: www.dtz.com

Webdesign Desk02