Hoe kunnen we energie besparen in datacenters?

Redactie
Energie

Bij veel bedrijven wordt ontzettend veel energie verspild in datacenters. Uit ervaring blijkt echter dat bedrijven met weinig moeite alleen al 20 procent kunnen besparen op de energiekosten die met koeling gepaard gaan. Zonder dat hier een hoog prijskaartje aan hangt en zonder over te hoeven stappen op nieuwe datacenters of grote koelmachines.

Schneider Electric geeft hierna 9 tips om de energie-efficiency in het datacenter aanzienlijk te verbeteren EN kosten te besparen.

Tip: Schakel ongebruikte apparatuur uit

Begin met de eenvoudigste oplossing. Apparaten die niet 24 uur per dag hoeven te draaien, kunnen worden uitgeschakeld. Dit is eenvoudig vast te stellen door middel van een monitoringsysteem dat het energiegebruik per apparaat meet en controleert.

Tip 2: Leg warme- en koudegangen aan

De meeste servers in een rack zuigen lucht in aan de voorzijde en blazen lucht uit aan de achterkant. In veel datacenters staan de racks in rijen met de voorzijde naar dezelfde kant gericht. Op die manier komt de warme lucht uit rij 1 terecht in de gang tussen de rijen waar het zich vermengt met de koude lucht die aangezogen wordt door de servers in rij 2. Deze servers krijgen dus warmere lucht binnen dan bedoeld. Beter is het om warme- en koudegangen aan te leggen. De koudegangen (cold aisles) worden gevormd door de racks met de ‘ruggen’ naar elkaar te plaatsen. Alle servers blazen hierdoor naar dezelfde kant warme lucht uit (hot aisles), die makkelijk kan worden afgevoerd. De aangezogen koude lucht wordt niet ‘vervuild’ met warme lucht.

Tip 3: Saneer het aantal IT-systemen

Veel servers worden gebruikt voor slechts één taak. Bijvoorbeeld voor e-mail of voor het hosten van een website. De capaciteit van servers wordt hierdoor vaak matig tot slecht benut. Door virtualisering toe te passen, kunnen meerdere virtuele ofwel softwarematige servers worden geplaatst op fysieke servers. Minder maar liefst ook groter uitgevoerde servers gebruiken minder energie dan veel, slecht benutte kleine servers.

Tip 4: Monitor het energieverbruik

In veel datacenters staat zeer veel apparatuur opgesteld. Teveel om handmatig te kunnen bijhouden hoeveel ieder individueel apparaat aan energie gebruikt. Een monitoring-tool houdt echter precies bij hoeveel energie ieder apparaat verbruikt.

Tip 5: Gebruik schaalbare energie- en koelingssystemen

Door gebruik te maken van schaalbare systemen voor energie en koeling kan de efficiëntie in datacenters worden verbeterd. Dit is mogelijk doordat de energie- en koelingsvoorziening stapje voor stapje kan meegroeien met de daadwerkelijke behoefte.

Tip 6: Stap over op moderne koelarchitecturen

Het resultaat van een overstap op een moderne koelarchitectuur is dat bijvoorbeeld systemen als ‘rack level cooling’ of ’row level cooling’ een efficiëntere vorm van koelen mogelijk maken. Door servers in racks en racks in rijen te plaatsen, wordt de kans dat warme en koude lucht met elkaar vermengd raken, drastisch verkleind. Hierdoor gebruikt het koelsysteem beduidend minder energie.

Tip 7: Gebruik vrije koeling

Met vrije koeling wordt bedoeld dat koelingssystemen zo gebruik maken van buitenlucht, dat mechanische koelingssystemen niet nodig zijn. In Nederland kan dit vrijwel het gehele jaar door gebeuren. Bij extreem warme periodes kan eventueel met compressoren worden bijgekoeld.

Tip 8: Verhoog de efficiëntie van UPS-systemen (Uninterruptable Power Supply)

UPS-systemen zijn bedoeld als noodstroomvoorziening in het geval de reguliere elektriciteitsvoorziening wegvalt. Traditionele UPS’en staan altijd ‘aan’, ook als de elektriciteitsvoorziening prima in orde is. Er zijn echter technologieën beschikbaar die de efficiency van UPS-systemen drastisch verhogen. Dit leidt tot een aanzienlijke verlaging van de energiekosten die UPS-systemen veroorzaken.

Tip 9: Zet variabele snelheden in

Veel apparaten in het datacenter die via een elektrische motor zijn aangedreven, draaien op volle snelheid, zelfs wanneer ze minder capaciteit vereisen. Variabele frequenties (VFD) helpen om dit beter op elkaar af te stemmen. De snelheidsregeling voor bijvoorbeeld ventilatoren of pompen maximaliseert de efficiëntie.

 

Info: www.schneider-electric.com

Webdesign Desk02