IPEX lanceert elektronisch aangetekende zending

Redactie

Sneller dan de gewone post, meer zekerheid dan met een papieren zending en goedkoper dan een eenvoudige postzegel.

IPEX brengt de elektronisch aangetekende zending op de markt in België voor bedrijven. Een nieuwe stap in de digitale transformaties die bedrijven doorgaan, én in de langzame verdwijning van het papieren communicatieverkeer. Deze eenvoudige oplossing biedt een eenvoudig alternatief ter vervanging van de grote papieren communicatiestromen. En niet alleen de klassieke aangetekende brief, ook het grootste deel van de gewone post kan op deze manier opgevangen worden! Een markt met een immens potentieel waarin België vooralsnog achterbleef vergeleken met andere landen.

Het digitale milieu is inmiddels een dagelijkse realiteit, en zelfs noodzaak geworden; e-mailverkeer, e-health, e-justice,… de papieren wereld verliest elke dag weer een beetje terrein. Het postverkeer bleef vooralsnog een veelgebruikt kanaal vanwege de hoge bewijskracht. Ondanks de betrouwbaarheid kwamen de moelijkheden vaak naar boven wanneer het bestaan van een zending bewezen moest worden, de identiteit van de zender, ontvanger en de authenticiteit van de inhoud. Kortom, dingen die zelfs de papieren aangetekende zending niet steeds kon bewijzen.

Rechtsgeldig systeem

Gedaan met “uw brief is niet tot bij mij gekomen”, maak plaats voor een rechtsgeldige elektronische zending met een grotere bewijskracht dan de traditionele aangetekende zending.

België had tot 1 juli 2016 voor de implementatie van de Europese Verordening 910/2014 , die een juridisch kader stelde voor de elektronisch aangetekende zending. Vanaf heden biedt IPEX de dienst elektronisch aangetekende zendingen aan bedrijven, conform aan die Europese Verordening. Een virtuele “postbode” moet het bedrijven gemakkelijker maken en vooral doen besparen op de communicatiestromen.

“Juridisch en technisch is het niet meer noodzakelijk om officiële correspondentie op papier te laten verlopen”, legt Rodolphe van der Straten uit, algemeen directeur bij IPEX Group. “De email heeft inmiddels hetzelfde statuut als een fysieke zending, mits het aan de juiste voorwaarden voldoet: de authenticiteit van de inhoud, alsook de identiteit van de zender en ontvanger moeten gegarandeerd zijn. Helaas kon standaard postverkeer aan deze voorwaarden niet voldoen.” In feite blijft de bewijskracht van traditionele post discutabel: geen bevestiging van zending noch ontvangst, geen garantie over de inhoud, geen identificatie van de zender noch ontvanger, etc.

Ondans de hoge kost kan ook een aangetekende zending niet garanderen dat de boodschap die de ontvanger krijgt, overeenkomt met wat de zender verstuurd heeft.

Wanneer men de beide communicatiemiddelen met elkaar vergelijkt, valt het op dat de elektronisch aangetekende zending heel wat voordelen te bieden heeft: rechtsgeldigheid, kosten, gebruiksvriendelijkheid én garantie op het overbrengen van de boodschap.

Info: www.digitaalaangetekend.be

Webdesign Desk02