Mechelen heeft een digitale stempel

Redactie
Overheid
Mechelen Intellistamp.jpg(image/jpeg)

De stad Mechelen is in België voortrekker op het vlak van digitale dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. Als eerste openbaar stadsbestuur maakt Mechelen gebruik van een digitale stempel die attesten van een wettelijke digitale handtekening voorziet én zijn legale waarde behoudt bij het afdrukken.

De Mechelaar die aan een organisatie een bepaald document moet bezorgen, kan via het e-loket van de stadswebsite het gevraagde document opvragen en meteen zelf afdrukken of doorsturen. Omdat hij de aanvraag met zijn (Belgische) elektronische identiteitskaart moet doen, worden zijn persoonlijke gegevens rechtstreeks in het document ingeladen. Het document wordt voorzien van een digitale stempel: 

In de barcode op de stempel worden de gegevens van het document opgeslagen, samen met de digitale handtekening van de stad Mechelen. Op deze manier is het document beveiligd tegen elke poging tot vervalsen.

Je kan deze barcode scannen met een scanner, digitaal fototoestel, smartphone,... of de cijfer-en lettercode ingeven op www.mechelen.be/digitalestempel. De website verifieert dan het document. Indien er gegevens zijn gewijzigd nadat de stempel is aangebracht, zullen deze duidelijk zichtbaar worden. Zelfs afbeeldingen worden weergegeven. Het is dus een 100 procent veilig alternatief ten opzichte van de klassieke stempel en handtekening van de stad Mechelen.

In een eerste fase zijn volgende attesten voorzien van een digitale stempel:

-      Bewijs van woonst (A38)

-      Bewijs van gezinssamenstelling (A42)

-      Bewijs van woonst met historiek van adressen (A37)

-      Bewijs van samenwoonst (A39)

-      Bewijs van nationaliteit (A44)

In de toekomst krijgen ook andere documenten van de stad Mechelen een digitale stempel. Het is wel de burger zelf die het attest moet aanvragen met zijn Belgische E-ID, iemand anders kan dat niet in zijn plaats doen.

Info:  www.mechelen.be/digitalestempel

Webdesign Desk02