Moeten we digitaal ‘consuminderen’?

Nicole Verstrepen
IT

“Als maatschappij moeten we beseffen dat we op een gegeven moment tegen een digitale grens zullen aanlopen, zowel op fysiek en technologisch gebied, als op het vlak van energieverbruik. De cijfers uit onze ‘Digital Universe’-studie tonen aan dat afgelopen jaar slechts 33 % van alle digitale data bewaard kon worden. De consument zal op termijn zijn digitale informatieconsumptie moeten minderen. Een moeilijke oefening want de moderne consument is enorm gesteld op zijn vrijheid.” Dat zegt Arnaud Bacros, country manager van IT-dienstverlener EMC Belux naar aanleiding van de studie over de ‘Digital Universe’, die voor EMC uitgevoerd werd door IDC.

Waar vroeger vooral bedrijven verantwoordelijk waren voor de en in hoofdzaak verantwoordelijk is voor 2/3 van de jaarlijks gecreëerde en gekopieerde digitale data, die tegen 2020 44 biljoen gigabytes zal bedragen.

Aan de vooravond van de doorbraak van de Internet of Things beschikken nu reeds 200 miljard gebruiksvoorwerpen over een ingebouwde computer, waarvan er 50 miljard een ingebouwde sensor hebben. Een gemiddeld gezin creëert jaarlijks voldoende digitale data om 65 iPhones mee te vullen, goed voor 32 GB. Als dat gemiddeld gezin verder doet zoals het bezig is, vult dat tegen 2020 gemakkelijk 318 iPhones.

Het onderzoek toonde ook aan dat de wereldwijde hoeveelheid beschikbare opslagcapaciteit langzamer groeit dan de productie van de data zelf. In 2013 kon de beschikbare opslagcapaciteit slechts 33% van het Digital Universe aan. In 2020 zal dat minder dan 15% zijn. Het merendeel van de data vereist gelukkig geen langdurige opslag (streaming data van digitale tv bijvoorbeeld.

Vernon Turner, senior vice president van IDC gelooft dat de traditionele opslagdiensten naar een hoger niveau zullen worden getild en dat oude industrieën zullen veranderen in nieuwe en relevante entiteiten.

De Digital Universe verdubbelt elke twee jaar van omvang, maar tussen 2013 en 2020 zal deze vertienvoudigen, van 4,4 tot 44 biljoen gigabytes.

Webdesign Desk02