Oproep voor projecten 100 jaar Groote Oorlog

Freddy Michiels
(Zaken)Toerisme & Incentives
Oproep voor projecten 100 jaar Groote Oorlog

Vlaams minister van Toerisme, Geert Bourgeois, lanceert een oproep naar organisaties om projectvoorstellen in te dienen in het kader van de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’. Voor deze infrastructuurprojecten maakte hij 15 miljoen euro vrij. Met dat geld wil de minister projecten ondersteunen die een aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand toeristisch totaalproduct aanbieden in het kader van de herdenking van WO I.

Vijf strategische projecten waren al geselecteerd: het In Flanders Field Museum in Ieper, de museumtuin bij het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, onthaalinfrastructuur bij Lijssenthoek Cemetery in Poperinge, een actualisering van het IJzertorenmuseum in Diksmuide en een nieuw bezoekerscentrum bij het sluizencomplex aan de Ganzenpoot in Nieuwpoort.
 
Met de honderdste verjaardag van de “Groote Oorlog” in het vooruitzicht, wil minister Bourgeois bijzondere aandacht besteden aan een kwalitatieve toeristische ontsluiting van het WO I – product.

Minister Bourgeois: ’100 jaar Groote Oorlog’ moet een bijzonder evenement worden dat Vlaanderen op de kaart zet als internationale topbestemming voor vredestoeristen. 2014 lijkt nog veraf, maar nu al projecten voorbereiden en investeren in infrastructuur is noodzakelijk om van 2014-2018 een geslaagd en groots evenement te maken.’

De minister benadrukt het economisch belang van de investeringen in toerisme. Jaarlijks zorgen meer dan 360.000 WO I -toeristen – alleen al in de Westhoek – voor een omzet van bijna 35 miljoen euro. Dit is liefst 30 % van de totale toeristische omzet in de regio.
 
Minister Bourgeois: ’100 jaar Groote Oorlog past in een internationale context, die zich in de projecten moet vertalen. Drie types projecten komen voor subsidiëring in aanmerking:

1.    De realisatie van een netwerk van kwalitatieve bezoekersattracties en -sites: een netwerk van verschillende instappunten die qua grootte, invalshoek, reikwijdte, ligging en thema naar elkaar doorverwijzen en inhoudelijk complementair zijn.
2.    Actuele en professionele bezoekersattracties: uitbreidingen, verbeteringen of verduidelijkingen aan toeristische onthaalinfrastructuur of ontsluiting.
3.    WO I -beleven in het landschap: verschillende auto -, fiets- en wandelroutes doorheen het authentieke landschap verbinden de belevingspunten en bezoekersattracties met elkaar. Nieuwe routes moeten het bestaande aanbod versterken.
 
Kandidaten (gemeenten, provincies en vzw’s) kunnen tot 15 september 2010 hun project indienen bij het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Het reglement, de procedure en een model van aanvraagformulier vindt u  terug op www.toerismevlaanderen.be/100jaarGrooteOorlog.

Webdesign Desk02