TIP 3 – Wees tevreden met wat je hebt in plaats van ontevreden over wat je niet hebt

Frank Blatt
Mensen
Hier kan en mag alles

Wat de gelukkige ondernemer moet weten

Gelukkige ondernemers hebben een specifieke aanpak om hun bedrijf te leiden. Zij handelen volgens een reeks spelregels, geïnspireerd op hu visie en hun aanpak. Elke maand besteden we aandacht aan een specifieke managementaanpak waarmee ondernemers het verschil kunnen maken.

Zijn ondertussen reeds verschenen:

-       Tip 1: Je moet niet altijd de grootste willen zijn

-       Tip 2: Spreker is zilver, zwijgen is goud

Vorige maand hadden we een speciaal nummer rond tips voor ondernemers. Maar we gaan gewoon verder met deze reeks.

TIP 3 – Wees tevreden met wat je hebt in plaat van ontevreden over wat je niet hebt

Het behoort tot de bijzondere kronkels van de mens om eerder ontevreden te zijn over wat men niet heeft in plaats van tevreden met wat men wel heeft. Het gras bij de buurman is altijd groener. Tenminste, dat is wat velen denken. De werkelijkheid is vaak anders. Vorige maand is een vriend van mij teruggekeerd van Carpentras, een uitgelezen zonnig boerengat in Zuid-Frankrijk. De lavendel groeit er in het wild, de krekels zingen de ene symfonie na de andere en het taalgebruik is er schattig. Wie zou er niet willen wonen? Mijn vriend Fred dus. Na enkele jaren heeft hij alles verkocht en is hij terug naar Ranst komen wonen. Wat was er dan fout gelopen?

Je hebt er geen idee van hoe goed we het in België hebben, vertelde hij mij. De Franse Provence is schattig, aangenaam, rustig. Soms veel te rustig. En in de winter koud, ongezellig en verlaten. Er is niets te zien, niets te doen en het is zoals op safari gaan naar Kenya. Na de honderdste olifant heb je ze wel gezien. Jullie weten niet hoe goed jullie het hebben in Vlaanderen. Alles is er dicht bij, alles is er mogelijk, de politiekers trekken dan misschien op niet veel maar ze laten je met rust als je niet overdrijft. De mensen in België moeten wat minder zeuren en leren nota te nemen van hoe goed ons landje wel is.

Martin Heylen won met deze instelling de trofee van de uitspraak van het jaar tijdens De Nacht van de KMO. Hij heeft gelijk wanneer hij zegt: “Zagen, maar zagen, dat wij hier kunnen. Dan denk ik: jongen toch, pak het aan! Los het op! Vind je het leven banaal? Zoek, en je zult vinden! Doe iets! Onderneem! Make it happen!” Dat is hetzelfde wat ik in de titel heb gezet, maar anders geformuleerd.

Webdesign Desk02