Voorzitterswissel bij Voka

Freddy Michiels
Proficiat
Voka Voorzitterswissel.jpg(image/jpeg)

Zopas nam Voka afscheid van haar voorzitter Luc De Bruyckere, die de voorzittersfakkel doorgaf aan Michel Delbaere, in aanwezigheid van 450 ondernemers en politici. Luc De Bruyckere werd erevoorzitter.

Voka is het netwerk van ondernemingen van het Vlaams Economisch Verbond, waaronder de plaatselijke Kamers van Koophandel ressorteren. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid en 66% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen. Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Sinds 2008 werkt Voka samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Michel Delbaere neemt het voorzittersmandaat op voor een periode van drie jaar. In zijn openingstoespraak hield hij een warm pleidooi voor het ondernemerschap. Hij richtte zich speciaal tot de politici onder het publiek (waaronder Kris Peeters) en vroeg nadrukkelijk om de bedrijven meer kansen en ruggensteun te geven. “Het zijn tenslotte de bedrijven die welvaart creëren en niet de overheid,” waagde hij. Hij voegde er aan toe dat het de bedrijven zijn die naar welvaart streven en niet naar hun groot gelijk.

Wie is Michel Delbaere

De nieuwe Voka voorzitter is duidelijk van plan de belangen van de ondernemers met luide stem te verdedigen. Daarom betreurde hij de beperkte kennis en belangstelling van de politici voor het bedrijfsleven. “Vlaamse bedrijven die multinationals willen worden, botsen nog te vaak op een systeem dat niet evolueert. We moeten ook de hand in eigen boezem durven te steken, want de tweejaarlijkse interprofessionele akkoorden brengen ook niets structureels bij."

Michel Delbaere kent de noden van ambitieuze ondernemers. Hij is de oprichter en de gedelegeerde bestuurder van het West-Vlaamse diepvriesgroentebedrijf Crop’s, gevestigd in Ooigem. Ondanks zijn belangrijke bijdrage aan het ondernemersklimaat in ons land, is hij bij het grote publiek minder bekend. Hij is lid van de zakenclub De Warande.

Hij is er zich van bewust dat hij als nieuwe voorzitter van Voka vaker uit de koelte van zijn bedrijf zal moeten treden. (FM)

 

Op de foto

Michel Delbaere (links) neemt de voorzittershamer over van Luc De Bruyckere

 

 

Webdesign Desk02