Wat zijn de 20 voornaamste uitdagingen die ons te wachten staan?

Redactie
Bedrijfsevents & Teambuilding
Van Breedam Alex

Stand-up conferentie van prof. Alex Van Breedam tijdens ontbijtvergadering op Transport & Logistics op dinsdag 22 september 2015

“In de volgende 20 jaar zal de logistiek geconfronteerd worden met heel wat uitdagingen, vooral van maatschappelijke aard en met een grote inpak op de bedrijfswereld, zeker voor onze kmo’s. De klant zal minder zijn eisen kunnen opleggen zonder dat hij daarvoor de rekening gepresenteerd krijgt.”

Dat zegt prof. Alex Van Breedam (Tri-Vizor) en hij wil dit aantonen aan de hand van 20 voorbeelden tijdens een ontbijtvergadering in Antwerp Expo op dinsdag 22 september 2015 als vooropening van de beurs Transport & Logistics. Hij zal verwelkomd worden door Freddy Michiels (hoofdredacteur kmo-insider) en Dirk Van Roy, CEO van Artexis.

 

Wordt tijdperk van verandering een verandering van tijdperk?

Alex Van Breedam: “De veranderingen in onze maatschappij volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Dit tijdperk van verandering dreigt een verandering van tijdperk te worden. Zo willen we onze goederen steeds frequenter, verser en goedkoper. Als burger willen we steeds minder maatschappelijke overlast en duurzamere logistiek en transport. Geklemd tussen de veeleisende consument en de nodige klimaatgevoeliger burger zit vandaag de logistiek.”

In deze situatie is het principe “klant is koning” een grens aan het bereiken, omdat het steeds meer doorslaat naar klantenoverdaad, vooral dan onder impuls van een snelgroeiende e-commerce: sneller, goedkoper, frequenter, verser . Om nog maar te zwijgen over gratis-retour, deskundig ondersteund door reclameboodschappen die je aanzetten tot het bestellen van te veel schoenen bijvoorbeeld. Dat kan wel eens het einde van een tijdperk inluiden.

Prof. Alex Van Breedam confronteert ons op een ludieke, vaak hilarische manier met deze aankomende werkelijkheid. Aan de hand van 20 voorbeelden drukt hij ons met de neus op de feiten die onomkeerbaar zijn. Een belangrijke boodschap die ons allemaal aanbelangt en waarmee we rekening zullen moeten houden als bedrijfsleider én als consument.

 

We moeten streven naar meer efficiëntie

Alex Van Breedam: “Als maatschappij beseffen we steeds meer dat we de vervoerscapaciteit en infrastructuur niet kunnen blijven uitbreiden om de “gratis levering morgen” of zelfs de op verwachte “levering binnen het uur” te kunnen blijven garanderen? Dit besef wordt versterkt door de roep naar duurzaamheid die ervoor zorgt dat de samenleving steeds strengere eisen oplegt om de leefbaarheid te kunnen garanderen. Conclusie? Economisch groeien zonder verdere capaciteits- en infrastructuuruitbreidingen, zal noodzakelijk zijn. De bestaande vervoercapaciteit zou moeten volstaan om verdere groei te kunnen absorberen. Ga na: in Europa rijdt vandaag de dag één op vier vrachtwagens leeg en de beladingsgraad van de niet-lege vrachtwagens is amper 57 procent. Ook hier zit de logistiek in ene tweestrijd, want als de eisen van de klant blijven toenemen, zal de capaciteit slechter benut worden.”

Het is duidelijk: bedrijven die kiezen voor innovatieve en duurzame concepten, zoals bundeling van goederen en distributie kunnen zich wapenen tegen de dreigende capaciteitstekorten en ervoor zorgen dat de belevering van hun klanten niet in gevaar komt.

Alex Van Breedam: “Logistiek en mobiliteit zullen altijd prominent aanwezig zijn op de prioriteitenlijst van de samenleving en de bedrijven. Steeds meer groeit het bewustzijn dat heel veel afhangt van een performante logistiek. Zonder logistiek geen consumptie.”

 

Wie is Prof. Alex Van Breedam

Alex Van Breedam is een begenadigd spreker die dossierkennis op een ludieke manier verpakt als een echte stand-up comedian. Hij is van vorming handelsingenieur (1988) en Doctor in Toegepaste Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (1994). Daarnaast is hij nog Master in Statistics and Operations Research van de Vrije Universiteit Brussel (1989). Hij is ook Certified in Production and Inventory Management van APICS. Hij heeft een verleden als directeur van Orinoco, partner bij KPMG Consultants en persoonlijk adviseur van CEO’s in strategische beslissingsprocessen. Hij was de eerste algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en is sedert 2008 CEO van het bedrijf TRI-VIZOR, The World’s Forst Cross Supply Chain Orchestration. Hij wordt vandaag internationaal zeer gewaardeerd als trendwatcher en toekomstvoorspeller voor het bedrijfsleven vanuit logistieke invalshoeken.

 

Praktisch

business@breakfast heeft plaats op dinsdag 22 september 2015 van 08.00 tot 10.00 uur in Antwerp Expo. Het is een organisatie van de A12 Business Club, in samenwerking met kmo-insider en EasyFairs. Gratis toegang voor de leden van A12 Business Club en de standhouders van de beurs Transprot & Logistics. Anderen betalen aan de inkom 50 euro en krijgen ter plaatse een ontvangstbewijs. Het ontbijt is beschikbaar vanaf 08.00 uur. Om 08.45 uur wordt gestart met de verwelkoming en om 09.00 uur houdt prof. Alex Van Breedam zijn confronterende en ludieke conferentie.

Inlichtingen: 0475 69 76 43.

Reservatie uitsluitend via e-mail: freddy.michiels@skynet.be

 

Webdesign Desk02