Datacenter United: De rol van het datacenters in de digitale economie

Friso Haringsma (DataCenter United)
Innovatie
Datacenter United
Friso Haringsma

Dagelijks spelen digitale diensten een steeds grotere rol in ons leven. Consumenten shoppen meer en meer online, zijn continue actief op sociale media, de overheid digitaliseert in een snel tempo, enz. De behoeften en wensen van consumenten veranderen snel. Bedrijven transformeren zich naar digitale organisaties om op deze behoeftes in te spelen. De huidige digitale transformatie gaat dus niet over nieuwe technologiën. Het ligt in het altijd verbonden zijn van mens en machine met zijn omgeving.

Datacenters zijn hierin de belangrijkste enablers van de digitale economie.

Om deze digitale diensten goed te laten functioneren is een goede infrastructuur van essentieel belang. Alle diensten zoals de Cloud, Mobiele Apps en andere digitale toepassingen steunen op datacenters. Men kan dus stellen dat een datacenter een breed scala aan activiteiten in onze samenleving ondersteunen.

De rol van datacenters is tweeledig. Enerzijds als belangrijk onderdeel ter ondersteuning van kritieke infrastructuur en anderzijds als functie in het reduceren van de ecologische voetafdruk.

Bedrijven en instellingen brengen steeds meer hun kritische IT apparatuur en data onder in datacenters om een betrouwbare en veilige bedrijfsvoering te garanderen. Betrouwbaar vanwege redundante systemen voor stroom, koeling en netwerken. Veiligheid doordat datacenters gebouwd zijn volgens de hoogste fysieke veiligheidseisen.

Daarbuiten hebben datacenters de laatste jaren enorm geïnvesteerd in technologiën om efficiënter met energie om te gaan waardoor we kunnen stellen dat quasi alle gebruikte energie dient ten behoeve van IT apparatuur in de datacenters.

Het merendeel van servers zijn nog altijd gehuisvest in veelal kleine, verouderde, lokale server ruimtes. Het vooruitzicht van de komende jaren is dat de consolidatie naar grote datacenters, die vele malen energie efficiënter zijn, blijft versnellen. Deze consolidatie en centralisatie dragen sterk bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Webdesign Desk02