11 keer meer consultants in 30 jaar

Acerta2017
Persbericht

Handel blijft populairste met 17,4 %

Brussel, 3 april 2018 – Net zoals jobs op de arbeidsmarkt over de jaren een nieuwe invulling kregen, zo zullen ook zelfstandige beroepen zijn geherdefinieerd. Sociaal Verzekeringsfonds ACERTA legde zijn cijfers over zelfstandigen van 2017 naast die van 1987, om te bekijken hoe de evolutie van zelfstandige beroepen zich heeft voltrokken. Uit die cijfers blijkt: er zijn beroepen bijgekomen die in 1987 nog nauwelijks bestonden en die nu, dertig jaar verder, zelfs van de populairste zijn. Consultant/freelancer is ondertussen zelfs een containerbegrip geworden voor verschillende beroepen. Handel, bouw, horeca en paramedische beroepen blijven populair onder de zelfstandigen.

Consultant: from zero to hero, maal 11

Als dertig jaar geleden op de vraag 'En wat doe jij van beroep?' iemand antwoordde met 'Ik ben consultant', dan werd die vragend bekeken. Nu niet meer. Niemand die zich daarbij niets kan voorstellen.

Tussen 1987 en 2017 ging het aantal consultants makkelijk maal 11. Niet alleen zijn er elf keer meer consultants dan 30 jaar geleden, ze maken ook 8,5 % uit van de zelfstandigen. Dat blijkt uit cijfers van ACERTA. Els Schellens, Director Operations Starters en Zelfstandigen ACERTA: "Consultants vind je in diverse disciplines: ICT, financiën, media enz." 

1987     1997     2007     2017
0,71%   1,76%   5,28%   8,57%
Figuur: populariteit consultants laatste 30 jaar

Kennis en ervaring als bestaansreden

Els Schellens: "Dat de arbeidsmarkt onder druk heeft gestaan, zal mensen een duwtje naar de zelfstandigheid hebben gegeven. Werknemers met een specifieke kennis en ervaring maakten van die kennis en ervaring hun bestaansreden als zelfstandige." De verbetering van het zelfstandigenstatuut verlaagde zeker ook de drempel. En voorgaand onderzoek van ACERTA toonde al aan dat eigen baas zijn een populaire reden is om zelfstandig te worden. Els schellens: "Ook oudere werknemers die niet meer zo evident ander werk verwachtten te vinden, hebben de stap gezet."  Waar in 1987 nog maar 3,4 % van de starters in hoofdberoep 50-plussers waren, steeg dat percentage in 2017 naar 12,9 %, een stijging van 280%!

13,4 % van mannelijke zelfstandigen actief in de bouw

Een van de sectoren die het bij de zelfstandigen 30 jaar geleden al goed deed en vandaag nog steeds is de bouw. Van de zelfstandige mannen was in 1987 5,5 % actief in de bouw, in 2017 is dat 13,4 %. Els Schellens: "Dat wijst op een evolutie van werkgevers/aannemers met werknemers naar coördinatiebedrijven met zelfstandigen in onderaanneming. De bouw is een dynamische sector, zo heeft die hard gestreden voor het behoud van de vestigingswet voor bouwberoepen, want concurrentie uit het buitenland wordt gevreesd."

1 op 6 zelfstandigen is handelaar, kleinhandel een derde van 30 jaar geleden

Een populaire sector, die zich de voorbije 30 jaar heeft moeten heruitvinden, is de handel. Het aandeel 'kleinhandel' is nu drie keer lager dan in 1987. Waar in 1987 nog 15,9 % van de zelfstandigen actief was in de kleinhandel, is dat nu maar 5,5 % meer. Els Schellens: "Buurtwinkels hebben onder druk gestaan, maar ze komen in het straatbeeld terug. Ook de grote ketens zijn het belang van nabijheid gaan inzien. Soms zijn ze aanwezig in eigen buurtwinkels, soms via franchise. We zien ook een hernieuwde appreciatie voor lokale en ambachtelijke producten waardoor speciaalzaken weer kansen zien om te overleven." Alle handel samen is nog altijd goed voor 17,4 %. 1 op 6 zelfstandigen is actief in de handel.

Horeca een vaste waarde van 6 %

Vaste waarde onder de zelfstandige beroepen is en blijft de horeca. Het rookverbod, de witte kassa, de flexijobs ... de sector was de voorbije dertig jaar onmiskenbaar in beweging. Maar zijn populariteit heeft dat niet geschaad: zijn aandeel draait al dertig jaar rond de 6 %. ACERTA noteert slechts een lichte daling van 3 % van 1987 naar 2017.

6,5 % paramedici, maal 2 dankzij vrouwen

Een categorie die de laatste dertig jaar dubbel zo populair is geworden onder de zelfstandigen, is die van de paramedici. De stijging komt vooral van het toenemende aantal vrouwelijke zelfstandige verpleegkundigen, kinesisten, logopedisten, psychotherapeuten ... Ook de stijging artsen en chirurgen heeft eenzelfde verklaring: hun populariteit steeg van 2,8 % naar 4,4 % en ook daar is dat vooral dankzij de vrouwen die in het beroep gestapt zijn.

Nieuwe zelfstandige beroepen

Beroepen die 30 jaar geleden niet voorkwamen in de cijfers van ACERTA over zelfstandigen:

Onder de consultants:
- Mediaverantwoordelijke/planner
- Netwerkbeheerder
- Milieuconsulent
- Mobiliteitsdeskundige
- Softwareontwikkelaar

Andere beroepen:
- Veiligheidscoördinator
- Copywriter
- Geluidstechnicus
- huisdiertrimmer
- Cameraman

Over de cijfers
ACERTA maakte de analyse van de activiteit van 420.000 zelfstandigen in hoofdberoep gedurende de voorbije 30 jaar.

Over ACERTA
ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo's en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.

ACERTA telt meer dan 1300 medewerkers, verdeeld over 38 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2016 een omzet van ruim 170 miljoen euro. 1 starter op 5 passeert effectief langs ACERTA's ondernemingsloketten. De groep beheert het statuut van 1 zelfstandige op 3 en 1 onderneming op 4 gebruikt haar oplossingen.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met
ACERTA – Sylva De Craecker
T +32 478 27 93 62
E Sylva.De.Craecker@ACERTA.be

 

Webdesign Desk02