Belgische werknemer is gelukkig ondanks gemiddelde van 5,5 overuren per week

Eef Leroy
Persbericht

Uit nieuw onderzoek van Epson is gebleken dat 82% van de Belgische werknemers in het algemeen tevreden is over werk en werkomgeving. 78% geeft daarbij aan dat hun balans tussen privé en werk precies goed is. Dit ondanks het feit dat de meerderheid (66%) gemiddeld 5,5 overuren per week maakt, waarvan een derde (30%) onbetaald is.

Deze overuren zijn het gevolg van een combinatie van werkdruk en extra optionele activiteit. Een opmerkelijke 39% van de werknemers geeft toe dat er 'simpelweg niet voldoende werkuren beschikbaar zijn om te doen wat nodig is' en bijna hetzelfde percentage (38%) benadrukt dat andere werkvereisten, zoals vergaderingen, rapportages en administratie, voorkomen dat zij zich op hun eigenlijke werk kunnen concentreren. Volgens de bevindingen blijken overuren echter ook een periode te zijn waarin de beste prestaties worden geleverd, waarin werknemers ongelezen e-mails lezen (38%), voltooide of uit te voeren taken controleren (36%) en lezen om hun professionele inzicht/vaardigheden te verbeteren (32%).

Het onderzoek suggereert tevens dat overuren worden gebruikt om een meer maatschappelijk betrokken werkomgeving te creëren tijdens kantooruren, waarbij 31% toegeeft dat zij het prettig vinden om te kletsen en contacten te onderhouden op het werk en dat zij de extra uren gebruiken om hun werk te doen (30%). Dit wordt verder ondersteund door het feit dat 82% van de werknemers het ermee eens is dat sociale interactie in de werkomgeving belangrijk voor hen is.

"Tevredenheid en stimulering van werknemers binnen de werkomgeving zijn cruciale economische bouwstenen die niet mogen worden vergeten in het moderne concurrerende bedrijfsklimaat", aldus Inge Bruffaerts, Channel Marketing Manager bij Epson België. "Organisaties kunnen altijd meer doen om een positieve werkcultuur te helpen creëren, waarbij de tevredenheid van hun werknemers verder wordt verbeterd, en dit onderzoek biedt een momentopname van het tijdbeheer, de werkdruk en de prioriteiten van de hedendaagse personeelsbestand."

Over het onderzoek

Het onderzoek werd online uitgevoerd door Coleman Parkes vanaf oktober 2016 tot en met januari 2017. Profiel van doelgroep: bedrijven in het MKB (10-250 werknemers). Werknemers die regelmatig gebruikmaken van printers (ten minste een keer per week). 2400 interviews in totaal.

Met kantoormedewerkers op locatie in Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije, Roemenië, België, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zuid-Afrika, Israël en Griekenland.

In totaal n=2400 kantoorwerkers hebben de enquête tot op heden ingevuld. De onderverdeling van de respondenten die de enquête in elk land hebben ingevuld is als volgt: Tsjechië (250), Slowakije (250), Polen (200), Hongarije (200), Roemenië (100), België (200), Denemarken (100), Finland (100), Nederland (200), Noorwegen (100), Zweden (200), Zuid-Afrika (200), Israël (200), Griekenland (100).

Houd er rekening mee dat de standaardconventie voor afronding is toegepast en dat sommige totalen dus niet op 100% uitkomen.

Webdesign Desk02