Orange Cyberdefense lanceert nieuwe mobiele decontaminatieterminal voor USB-sticks

Serge Vanbockryck
Persbericht
Mobiele decontaminatieterminal voor USB-sticks

USB-sticks zijn tweede gevaarlijkste bron van cyberbedreigingen

Zeventig procent van de medewerkers gebruikt USB-sticks van buiten het bedrijf en verbindt deze met het bedrijfsnetwerk, en 68 procent neemt geen voorzorgsmaatregelen voordat ze op hun werkcomputer worden geplaatst.

USB-sticks, ongeacht of deze nieuw zijn of worden gebruikt, zijn belangrijke bronnen van infectie voor IT-systemen van bedrijven. Ze worden op grote schaal gebruikt, met name in bepaalde sectoren zoals industrie, onderwijs en gezondheidszorg, zowel voor het delen van documenten als voor het updaten van software.

Een nieuwe mobiele terminal om mensen eraan te herinneren dat ze USB-sticks moeten ontsmetten

Tot nog toe was de Malware Cleaner-oplossing enkel beschikbaar als een vaste stand van 70 kg of als een softwareversie op computers, maar is dus nu beschikbaar in een "mini-terminal" -versie. Dankzij deze goedkopere, mobiele versie kunnen bedrijven de decontaminatie van USB-sticks van gebruikers vergemakkelijken. Deze draagbare versie is te vinden aan een receptie, in vergaderruimtes of kan zelfs gedeeld worden tussen verschillende sites indien nodig.

Vijf geïntegreerde antiviruszoekmachines om bedreigingen te detecteren

Orange Cyberdefense-experts en hun "ethische hacking" -teams ontwikkelden Malware Cleaner. Snel en gemakkelijk te gebruiken, is alles wat u hoeft te doen de USB-stick in te voeren om te achterhalen of deze is geïnfecteerd. Als dit het geval is, kan de gebruiker kiezen om het bestand te verwijderen of in quarantaine te plaatsen. Het is ook mogelijk om een rapport af te drukken voor een meer gedetailleerde analyse van de stick: geïnfecteerde bestandsdetails, handtekening van gedetecteerde aanval en de naam van de antivirus-zoekmachines die het geïnfecteerde bestand hebben gedetecteerd.

Malware Cleaner gebruikt tegelijkertijd vijf antiviruszoekmachines om de omvang en prestaties van detectie te optimaliseren en te combineren. Deze zoekmachines worden dagelijks bijgewerkt wanneer de terminal via het netwerk of via 4G met internet is verbonden. Het heeft ook een ingebedde detectiemachine voor aanvallen van het type BadUSB die niet detecteerbaar zijn door traditionele antivirussoftware, die de besturing van de computer kan overnemen.

Bovendien bevat Malware Cleaner een beheerplatform om de terminals op afstand te beheren. Hiermee kan worden gecontroleerd of ze correct werken en worden geüpdatet, om gebruiksstatistieken in realtime te ontvangen, het aantal geïnfecteerde bestanden te achterhalen en de gedetecteerde soorten van aanvallen. Al deze waardevolle informatie helpt om de cybersecurity van het bedrijf te verbeteren.

Industrie, een blootgestelde sector

In de industriesector zijn de computers die worden gebruikt voor het besturen van productielijnen om veiligheidsredenen niet verbonden met internet. De USB-poorten van deze machines worden daarom regelmatig gebruikt voor het uitvoeren van onderhoudsdiagnoses en het herstellen van SCADA-logs, of voor het uitvoeren van updates. Dit maakt ze bijzonder kwetsbaar voor aanvallen via USB-sticks. Dankzij de Malware Cleaner-softwareoplossing op een computer bij de ingang van het productiegebied en de toevoeging van een beveiligingsprotocol dat het verplicht maakt om alle USB-apparaten op deze specifieke computer te controleren, is de productielijn beschermd tegen USB-stick aanvallen.

"USB-sticks vormen een reëel gevaar voor de IT-beveiliging binnen bedrijven. Zelfs als deze aanvallen ingewikkelder zijn om in te stellen dan aanvallen via e-mail, moet er toch voor worden gevreesd. Het binnenbrengen van USB-sticks in het bedrijf maakt het mogelijk om kwaadaardige codes te verspreiden, machines te verlammen, gevoelige gegevens en zelfs werkstations te vernietigen. Ransomware kan eenvoudig op een industrieel systeem worden geïnstalleerd door een USB-stick in te voegen, zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen," zegt Alexis Richard, Product Manager bij Orange Cyberdefense.

Webdesign Desk02