Vrouwen aan de macht in (para)medische beroepen en horeca

Acerta2017
Persbericht
Verhouding instroom 2017 vrouwen versus mannen - meerderheid vrouwelijke starters

ACERTA analyseert n.a.v. Internationale Vrouwendag cijfers 2017 over starters

Brussel, 8 maart 2018 – Een op drie zelfstandigen is een vrouw, maar in bepaalde beroepen zijn de vrouwen toch aan een opmars bezig of zijn ze nu al in de meerderheid. Meestal starten vrouwen in de (para)medische sector of in de horeca en ze kiezen er eerder voor om zelfstandig te zijn in bijberoep dan in hoofdberoep. Dat blijkt uit een analyse die Sociaal Verzekeringsfonds ACERTA maakte van de cijfers over starters, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Voor bepaalde beroepen geldt meer dan ooit: vrouwen aan de macht.

Vrouwelijke starters starten meestal in bijberoep

Een op drie zelfstandigen is een vrouw. Vorig jaar, in 2017, ging meer dan de helft van hen van start in bijberoep: 53,48% versus 45,29% in hoofdberoep. Overigens waren de vrouwen goed voor 47,22% van alle starters in bijberoep en van alle starters in hoofdberoep was 35,8% een vrouw.

Vrouwen zorgen voor u, uw welzijn en uw gezondheid

De analyse door ACERTA van de starters 2017 laat zien dat bepaalde beroepen overduidelijk aan een vervrouwelijking bezig zijn. ACERTA stelde bijvoorbeeld vast dat twee derde van de nieuwe huisartsen een vrouw is. Els Schellens, Directeur van Acerta Starters & Zelfstandigen: "Ook in andere (para)medische beroepen stroomden vorig jaar meer vrouwen dan mannen in: tandarts, apotheker, dierenarts, psycholoog, kinesitherapeut ... En we kunnen zelfs beter standaard het woord logopedistE en schoonheidsspecialistE gaan gebruiken, want dat waren in 2017 allemaal vrouwen."

Ook in de horeca zet die trend zich door. In die sector is 55,95 % van alle starters een vrouw. Vrouwelijke ondernemers helpen er dus graag voor zorgen dat u niet alleen gezond blijft, maar ook dat het leven aangenaam, sociaal en lekker mag zijn.

Uw (volgende) huisarts is wellicht een vrouw
Waar kiezen vrouwen voor als ze de stap naar zelfstandigheid zetten? ACERTA legde de cijfers sinds 2014 naast elkaar en ziet deze top 6 van populairste beroepen:

Conclusie: Niet alleen kiezen meer vrouwen dan mannen voor het beroep van huisarts, het beroep van huisarts wordt jaar na jaar ook steeds populairder onder de startende vrouwen - niet onlogisch want er starten ook steeds meer vrouwen met de opleiding geneeskunde. De beroepen van logopedist en horeca-uitbater, waarin nog altijd meer vrouwen dan mannen starten, worden onder de vrouwen wel geleidelijk iets minder populair. Het beroep van advocaat, valt uit de top 5 van populairste beroepen.

De 'vrouwelijke' beroepen vandaag

De cijfers hiervoor kijken naar de starters van 2017 en geven zo een interessante kijk op waar het met de vervrouwelijking van beroepen naartoe gaat. Welke verhouding m/v ons dat vandaag al oplevert, met andere woorden hoe de verhouding is bij alle zelfstandigen, ook die analyse kon ACERTA maken op basis van zijn cijfers van zelfstandigen. Zijn er ondertussen al meer vrouwelijke dan mannelijke huisartsen, bijvoorbeeld? Het antwoord is: ja. 68,3% van de huisartsen is vrouw.

Over de cijfers
De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de periode 2017. Enerzijds werd een analyse gemaakt van de activiteit van 280.000 zelfstandigen. Anderzijds analyseerde ACERTA de gegevens van 15.800 starters in 2017.

Over ACERTA
ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo's en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.

ACERTA telt meer dan 1300 medewerkers, verdeeld over 38 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2016 een omzet van ruim 170 miljoen euro. 1 starter op 5 passeert effectief langs ACERTA's ondernemingsloketten. De groep beheert het statuut van 1 zelfstandige op 3 en 1 onderneming op 4 gebruikt haar oplossingen.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met
ACERTA – Sylva De Craecker
T +32 478 27 93 62
E Sylva.De.Craecker@ACERTA.be

 

Webdesign Desk02